Blog:Waarom gebruik je een RACI-matrix?

RACI-matrix:

De RACI-matrix is een matrix die gehanteerd wordt om de rollen en verantwoordelijkheden van de personen die bij een project of lijnwerkzaamheden betrokken zijn weer te geven.

Binnen een organisatie zijn taken en verantwoordelijkheden niet altijd duidelijk belegd tijdens een project. De gevolgen ervan kunnen groot zijn. Bijvoorbeeld dat er langs elkaar heen gewerkt wordt, doordat men tegengesteld of juist dubbelop werkt. Anderzijds kunnen taken blijven liggen omdat niemand zich er verantwoordelijk voor voelt. Dan is de kans groot dat er vroeger of later frustraties of problemen ontstaan. Een RACI helpt je dan met het creëren van het overzicht van “wie doet wat?”.

Vier rollen: Responsible, Accountable, Consulted, Informed:

Vier rollen: Responsible, Accountable, Consulted, Informed

Bij een RACI is het gebruikelijk om ‘rollen’ te benoemen en geen individuele personen. Een rol is een set aan taken en activiteiten die in een bepaalde positie vervuld moeten worden. Deze rol wordt gegeven aan een medewerker die deze taken en activiteiten kan vervullen. Rollen kunnen eventueel worden overgedragen aan iemand anders. RACI is het acroniem voor de vier rollen die het onderscheidt:

  1. ‘Responsible’ is degene die het werk uitvoert.
  2. ‘Accountable’ is degene die verantwoordelijk is voor de uitvoering en hier beslissingen over neemt.
  3. ‘Consulted’ is degene die wordt geraadpleegd alvorens een bepaalde taak wordt uitgevoerd.
  4. ‘Informed’ is degene die wordt geïnformeerd, bijvoorbeeld over de voortgang van zaken.

Als er duidelijkheid is over wat er wordt verwacht van de medewerkers in de verschillende rollen, creëert dit veel overzicht. Is er een probleem of moet er iets geregeld worden, dan is gauw duidelijk waar je moet zijn. Hierdoor zijn organisaties in staat om sneller beslissingen te nemen en actie te ondernemen.

RACI binnen een organisatie

Het vorige voorbeeld is eenvoudig en klein. Een RACI kan echter ook een stuk groter worden, bijvoorbeeld bij grotere organisaties. Daarin is er vaak sprake van complexe processen, meerdere afdelingen en stakeholders. In dat geval zal de RACI waarschijnlijk nog relevanter zijn, want het gevaar van langs elkaar heen werken is dan vele malen groter. Na het opstellen en het invullen van een RACI, kan worden gestuurd op de inzichten die de RACI biedt. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

  • Per taak is er 1 ‘A’ nodig. Niet meer (geen twee kapiteins op een schip) en niet minder (geen eigenaarschap betekent dat taken geen prioriteit krijgen).
  • Te weinig of geen R’s bij een bepaalde taak, betekent dat die taak niet afkomt. Te veel R’s kan leiden tot verwarring of inefficiëntie.
  • Indien er bij een taak veel C’s zijn voor een bepaalde taak, zou het wel eens kunnen zijn dat het een heel stroperig proces is. Immers mogen veel mensen zich bemoeien met deze taak.
  • Te weinig C’s of I’s kan erop duiden (te) weinig mensen betrokken zijn bij deze taak en dat er mogelijk beter of meer gecommuniceerd moet worden.

Een goed uitgewerkte RACI-matrix is niet alleen een instrument voor structuur, maar ook een krachtige tool voor het bereiken van succes in projecten en organisatorische processen. Het bevordert heldere communicatie, verantwoordelijkheid en efficiëntie, wat essentieel is voor het soepel laten verlopen van taken en het behalen van doelen.

Heb jij ook een uitdaging voor ons?

Of lees onze andere artikelen

Waarom je systemen met elkaar wilt koppelen

Het koppelen van systemen is een belangrijke stap voor bedrijven die willen groeien en concurreren.

Het is zover: onze podcast is live!

Onze allereerste podcast ‘De Digitale MKB’er’ is nu live! Duik met ons mee in gesprekken over digitalisering, automatisering en hoe je jouw bedrijf ‘digital ready’ kunt maken.

Het belang van een schaalbare softwarekoppeling

Het succes van een MKB-bedrijf is onlosmakelijk verbonden met de efficiëntie en flexibiliteit van de gebruikte technologieën.

Waarom digitaliseren van je bedrijf een no-brainer moet zijn?

Eigenlijk is digitalisering niet langer een optie, maar een noodzaak. Bedrijven die deze kans grijpen, ontdekken al snel de voordelen van een gedigitaliseerde werkomgeving. Hier zijn enkele redenen waarom digitalisering een no-brainer is voor jouw MKB bedrijf.

Vergrijzing, minder digitale vaardigheden op de arbeidsmarkt en personeelstekort in de IT: Uitdagingen en oplossingen

Het MKB staat voor een aantal ingrijpende uitdagingen die de manier waarop bedrijven opereren fundamenteel beïnvloeden op het vlak van IT.

De veelvoorkomende misvattingen over softwarekoppelingen

Het implementeren van koppelingen tussen verschillende softwareprogramma’s kan voor MKB-bedrijven een uitdagende taak zijn.

Copyright © Weprocess 2024