Whitepaper: 10 meest voorkomende problemen bij het opzetten van een koppeling.

Intro:

Moderne bedrijfsvoering is intoenemende mate afhankelijk van het efficiënt uitwisselen van data tussen verschillende systemen. Het belang van een betrouwbare softwarekoppeling is essentieel, omdat het organisaties in staat stelt om gegevens toegankelijk te maken en operationele processen te stroomlijnen.

In deze whitepaper zullen we 10 problemen benoemen en oplossingen bieden om de efficiëntie en betrouwbaarheid van softwarekoppelingen te verbeteren.

10 meest voorkomende problemen bij het opzetten van een koppeling!

Het Belang van software-koppelingen voor moderne bedrijfsvoering

Het uitwisselen van data tussensystemen is een cruciaal onderdeel geworden van hedendaagse bedrijfsvoering. De moderne onderneming maakt gebruik van verschillende gespecialiseerde softwareoplossingen, elk ontworpen om specifieke bedrijfsprocessen te ondersteunen. Om een goed beeld te krijgen en een naadloze workflow te behouden, moeten deze systemeneffectief met elkaar communiceren. Softwarekoppelingen, ook wel integraties genoemd, bieden de infrastructuur voor het uitwisselen van gegevens tussen deze systemen.

Enkele van de veel voorkomende problemen die we tegenkwamen zijn:

1: Geen magazijn aan de artikelen gekoppeld

Een van de veel voorkomende problemen is het ontbreken van een magazijnkoppeling aan de artikelen in de systemen. Hierdoor ontbreekt de benodigde context voor het juist interpreteren van de data. Bijvoorbeeld, als er geen magazijninformatie is gekoppeld aan een artikel, kan het onduidelijk zijn waar het artikel zich precies bevindt en hoeveel er op voorraad is.

Oplossing:

Zorg ervoor dat alle artikelen in beide systemen worden gekoppeld aan het juiste magazijn, zodat de locatie- en voorraadinformatie beschikbaar is tijdens de dataoverdracht.

2: Basissystemen niet correct ingericht waardoor er geendata kan worden opgehaald

Een goed functionerende koppeling vereist een correcte inrichting van de basissystemen. Als de benodigde data niet beschikbaar is in het bronsysteem, kan de koppeling niet naar behoren werken.

Oplossing:

Zorg voor een grondige evaluatie van de basissystemen en implementeer de benodigde aanpassingen om ervoor te zorgen dat alle relevante data beschikbaar is voor de koppeling.

3: Teveel API-calls leiden tot uitvallen van de synchronisatie

Overmatig gebruik van API-calls kan leiden tot prestatie problemen en zelfs het uitvallen van de koppeling.
Teveel aanvragen overbelast de systemen en kan de stabiliteit van de koppeling negatief beïnvloeden.

Oplossing:

Optimaliseer het aantal API-calls door efficiëntere dataverwerking en het bundelen van meerdere verzoeken in één call.

4: Verandering in de werkwijze terwijl er een koppeling loopt

Wanneer er wijzigingen worden aangebracht in een van de gekoppelde systemen zonder de koppeling hiervan op de hoogte testellen, kan dit leiden tot conflicten en onverwachte resultaten.

Oplossing:

Communiceer elke wijziging in de werkwijze van de systemen naar het koppelingsteam en test grondig om ervoor te zorgen dat de koppeling nog steeds correct werkt na de wijziging.

5: Geen 0-punt creëren bijvoorraadkoppelingen

Het ontbreken van een 0-punt bij voorraadkoppelingen kan problemen veroorzaken bij het bijwerken van oudere artikelen, waardoor ze mogelijk niet worden geüpdatet in het ontvangende systeem.

Oplossing:

Implementeer een oud 0-punt bij voorraadkoppelingen om ervoor te zorgen dat alle artikelen correct worden gesynchroniseerd, ongeacht de mutatiedatum van de artikelen.

6: Interne veldnamen niet inzichtelijk

Het ontbreken van duidelijke documentatie over interne veldnamen kan leiden tot verwarring en het verkeerd doorsturen van gegevens.

Oplossing:

Zorg voor een uitgebreide documentatie van de veldnamen in beide systemen en train het personeel om deze correct te gebruiken.

7: Onvolledig ingevulde adresgegevens

Onvolledig ingevulde adresgegevens kunnen leiden tot fouten bij de gegevensoverdracht en kunnen ervoor zorgen dat de koppeling een foutmelding geeft.

Oplossing:

Implementeer validatiecontroles voor adresgegevens en zorg ervoor dat deze volledig en correct worden ingevuld voordat de data wordt doorgestuurd.

8: Gebrek aan testomgevingen

Het ontbreken van testomgevingen kan resulteren in onvoldoende voorbereiding en kan leiden tot problemen tijdens de implementatie in de liveomgeving.

Oplossing:

Creëer uitgebreide testomgevingen waarin de koppeling zorgvuldig getest kan worden voordat deze in de productieomgeving geïmplementeerd wordt.

9: Aanmaken van een veld met metadata

Het aanmaken van een veld met metadata kan leiden tot problemen bij het ophalen en interpreteren van de data, vooral als de structuur van de metadata niet goed is gedefinieerd.

Oplossing:

Zorg voor een duidelijke en gestandaardiseerde structuur voor het vastleggen van metadata, en documenteer deze goed voor een correcte verwerking van de data.

Slechte synchronisatie van timestamps

Een veelvoorkomend probleem is dat de timestamps in de verschillende systemen niet goed op elkaar zijn afgestemd, waardoor gegevens mogelijk op het verkeerde moment worden opgehaald of geüpdatet.

Oplossing:

Zorg ervoor dat de koppeling correct is geconfigureerd om de tijdzones en tijdstippen van de bron- en doelsystemen op elkaar af te stemmen.

Outro:

Een betrouwbare koppeling tussen systemen is van vitaal belang voor het efficiënt delen van data binnen een organisatie.

In deze whitepaper hebben we verschillende veel voorkomende problemen besproken die kunnenoptreden bij het doorsturen van datatussen systemen via koppelingen.

Het is essentieel om deze uitdagingen aan te pakken en te voorkomen om een soepele en probleemloze dataoverdracht te waarborgen. Door goede planning, grondige testen en een nauwkeurige inrichting van systemen kunnen veel van deze problemen worden voorkomen, waardoor organisaties optimaal kunnen profiteren van hun gekoppelde systemen.

Heb je ondersteuning nodig bij het integreren van je software?

Klik hier om contact met ons op te nemen.

Heb jij ook een uitdaging voor ons?

Of lees onze andere artikelen

Blog: Wat als je leverancier maar kennis heeft van één systeem en niet al je vragen kan beantwoorden?

Bij een implementatie van een softwarepakket, gaat het vaak niet alleen om maar één pakket.
Inmiddels kunnen we niet meer zonder koppelingen en is het bij de keuze van nieuwe software belangrijk of andere systemen hier ook mee kunnen integreren.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ERP-systeem waar je een document-managementpakket aan wilt koppelen om documenten automatisch te digitaliseren.

Blog: De rol van verandermanagement bij succesvolle systeemimplementaties

Bij het implementeren van nieuwe systemen is het van belang om niet alleen te focussen op de technische aspecten, maar ook op de mensen die ermee moeten werken. Verandermanagement speelt een belangrijke rol bij het succesvol implementeren van nieuwe systemen binnen een bedrijf. In deze blog gaan we dieper in op de rol van verandermanagement en delen we praktische tips om dit proces effectief te beheren.

Whitepaper – Het voorkomen van vertragingsfactoren bij Softwarekoppelingen

Whitepaper: Het voorkomen van vertragingsfactoren bij Softwarekoppelingen. Intro: Het opzetten van softwarekoppelingen brengt uitdagingen met zich mee, maar door het bundelen van de ervaring van Weprcess, kunnen we vertragingen voorkomen.   Deze Whitepaper biedt niet alleen inzicht in de uitdagingen, maar ook praktische stappen om elk probleem aan te pakken. Onderstaand hebben wij de meest voorkomende vertragingsfactoren […]

Blog: Hoe word ik een digitale voorloper in mijn branche?

Als professional wil je niet alleen relevant blijven in jouw branche, maar ook een digitale voorloper worden die de toekomst van jouw vakgebied vormgeeft. Maar hoe bereik je dat in de snel veranderende digitale wereld?

Blog: Onze Teamleader certificering, ontdek de mogelijkheden voor jou!

Weprocess is nu trotse partner van Teamleader! Onze recent gecertificeerde collega’s kunnen nu zorgen voor een soepele implementatie van Teamleader’s alles-in-één oplossing, waardoor bedrijven tijd en kosten besparen. Ontdek hoe deze samenwerking jouw bedrijf kan laten groeien!

Blog: Drie tips om onnodige frustratie en kosten te voorkomen bij software koppelingen.

Regelmatig worden bij wij betrokken bij het koppelen van twee systemen. Meestal gaat het in deze opdrachten om een ERP of Boekhoudsysteem (hierna ERP) en een webshop. Orders moeten direct vanaf de shop naar het ERP gestuurd worden voor de administratieve afhandeling en producten moeten vanuit het ERP naar de webshop. Simpel zou je zeggen, toch?

Copyright © Weprocess 2023